Alat-Alat Elektronik Pertama di Dunia

 
Di bawah ini adalah model alat-alat elektronik pertama yang dibuat di dunia. Tentu bentuknya tidak sempurna yang sekarang. Dan semuanya masih berukuran besar dan tidak praktikal dan secanggih alat-alat elektronik yang kita gunakan sekarang ini. Nah, apakah anda ingin tahu bagaimana bentuk dan rupa dari alat-alat elektronik yang pertama ini.
 
Komputer Pertama


ENIAC, nama singkat dari Electronic Numerical Integrator And Computer adalah peranti elektronik digital pertama yang bekerja sebagai komputer. Peralatan ini dibuat oleh Angkatan bersenjata Amerika Syarikat pada tahun 1945 dan diumumkan kepada umum pada tahun 1946. Ketika itu, komputer tersebut bertujuan untuk mengira arah dan jarak tembakan peluru berpandu balistik di Perang Dunia ke II.

ENIAC yang mempunyai berat seberat 30 tan, menggunakan kuasa elektrik sebesar 200 kilowatt, terdiri dari 19.000 tabung udara, 1500 relay, serta ratusan ribu resistor, kapasitor, dan induktor.

Salah satu komputer pertama yang dicipta oleh Apple pada tahun 1976


Laptop Pertama

Pada tahun 1970-an generasi komputer peribadi yang mudah alih pertama di ilhamkan oleh Alan Kay di Xerox PARC..Projek laptop ini di panggil Osborne1. Kali Pertama dihasilkan pada tahun 1981 oleh Adam Osborne, seorang pekerja di bahagian penerbitan buku, beratnya sekitar 11 kg. laptop ini dilengkapi dengan skrin monitor 5 inci, kelihatan seperti sebuah telefon bimbit yang berukuran besar, skrin yang kecil dalam sebuah mesin yang besar. Walaupun ia boleh dibawa kemana-mana, tapi kita sama saja dengan membawa Anak berumur sekitar 3-4 tahun kemana-mana. Laptop ini di jual dengan harga sebanyak $ 1800.

Kamera Pertama

Kamera pertama di panggil Kamera Obscura, yang berasal dari bahasa latin yang bererti ruang gelap. Kamera Obscura merupakan sebuah alat yang terdiri dari ruang gelap atau tempat, yang dapat memantulkan cahaya melalui penggunaan dua buah kanta konveks, kemudian menempatkan gambar objek luaran tersebut pada sebuah kertas / film, filem tersebut diletakkan pada pusat fokus dari lensa tersebut. Kamera obscura yang pertama kalinya ditemui oleh seorang saintis Muslim yang bernama Alhazen, hal tersebut terdapat seperti yang dijelaskan pada bukunya yang berjudul Books of Optics (1015-1021).

Radio Pertama
radio pertama yang dibuat pada tahun 1895. Pembuatnya dari syarikat milik Guglielmo Marconi, orang Amerika keturunan Itali yang memegang hak paten atas penemuan radio. Namanya saja produk pertama, tentu ada banyak kekurangan pada radio ini bila dibandingkan dengan radio zaman sekarang. Contoh, radio ini hanya mampu menjangkau isyarat radio dalam jarak1.5 kilometer saja, dan kerana bentuk yang besar maka sudah pasti radio ini sangat berat.

Kalkulator Pertama

Penemuan kalkulator pertama di dunia adalah Blaise Pascal. Ahli matematik dan sains dari Perancis berjaya membuat kalkulator roda numerik atau Pascaline. Alat tersebut menjadi generasi pertama kalkulator moden yang sering digunakan ketika ini.

Televisyen Pertama

Ini adalah TV Set Pertama di Dunia: The "Baird pesawat televisyen", 1928 Sebuah eksperimen awal dan demonstrasi "Baird-Type" televisyen receiver dengan 30 baris, dan piringan Nipkow dengan kelajuan 750 rpm menghasilkan 12 1/2 gambar per saat. Motor masih berjalan pada bateri 18 volt standard. Sebuah model hebat demonstrasi lahirnya televisyen!

Televisyen pada awal dicipta menggunakan tiub kaca yang menjadikannya berukuran besar, mempunyai penggunaan kuasa yang besar serta harga yang sangat mahal.

Ini merupakan salah satu contoh televisyen pada tahun 1939:


Handphone (Modern) Pertama

Kita patut berterima kasih pada seseorang yang bernama Martin Cooper, dialah orang yang berjaya pencari dan pembuat handphone pertama di dunia. martin Cooper adalah seorang general manager di bahagian bahagian komunikasi syarikat Nokia di Amerika Syarikat. Ia mengaplikasikan teknologi komunikasi telefon dengan sistem wireless yang biasanya hanya digunakan pada radio komunikasi polis. Penemuan handphone ini kemudian disempurnakan dan dikomersialkan oleh Motorola pada tahun 1983, Handphone pertama itu kemudian diberi nama DynaTAC.


Telefon Selular (Tanpa Wayar) Pertama.

Telefon selular yang sebesar ini mempunyai liputan setengah kilometer. Dilihat dari segi reka bentuk dan saiz, ia pertama di dunia ini sangatlah berbeza dengan telefon selular masa kini, di mana ukurannya cukup kecil boleh disimpan di saku dan boleh berhubung ke seluruh dunia. Tapi dari sini telefon selular ini bermula.

Penciptanya, Nathan Stubblefield akhirnya diakui sebagai bapa teknologi telefon selular genap 100 tahun setelah ia mempatenkan reka bentuk tersebut untuk sebuah telefon selular. Nathan Stubbefield sebenarnya hanyalah petani biasa yg sangat menyukai teknologi. Malangnya telefon selularnya tidak berjaya semasa hayatnya, dia meninggal dengan keadaan miskin pada tahun 1928. Sekarang dia telah diiktiraf sebagai "Father of The Modern Mobile Phone", bahkan oleh Virgin Mobile dibuat page khusus untuk mengingati ulang tahun penemuan Nathan Stubbefield di website rasminya.

Telepon Pertama

Suatu hari Alexander Graham Bell menyatakan keinginannya untuk mencipta suatu alat komunikasi dengan penghantaran gelombang elektrik. Bell pun mengajak rakannya Thomas Watson membantu menyediakan kelengkapan. Penelitiannya dilakukan dengan menggunakan alat pengatur suara dan magnet untuk menghantarkan bunyi yang akan dihantar, peristiwa ini terjadi pada tarikh 2 Jun 1875.

Akhirnya terciptalah karya Bell sebuah talian penerima telefon dan pemancar yang bentuknya berupa sebuah piringan hitam tipis yang dipasang di depan electromagnet. Pada tarikh 14 Februari 1876 Bell di patenkan hasil penemuannya, tetapi oleh US Patent Office dan penemuan Bell ini baru rasmi dipatenkan pada tarikh 7 Mac untuk "electric speaking telephone".

Bell terus mengemas kini penemuan dan untuk pertama kalinya dia berjaya menghantar suatu ayat berbunyi "Watson, come here, I want you" pada tarikh 10 Mac 1876.


Sekadar info:

1871, Antonio Meucci mematenkan penemuannya yang disebut sound Telegraph. Penemuannya ini membolehkan komunikasi dalam bentuk suara antara dua orang dengan menggunakan perantara kabel. Lebih dari seabad dan di seluruh dunia, Alexander Graham Bell dikenali sebagai penemu telefon. Tetapi pada tarikh 11 Jun 2002 di kongres Amerika Syarikat, Antonio Meucci ditetapkan sebagai penemu telefon.

Perakam Suara Pertama

Alat perakam suara pertama iaitu Phonoautograph penemuan Leon Scott telah ada sebelum Phonograph penemuan Thomas Alpha Edison yang digunakan untuk mempelajari gelombang suara pada tahun 1857. namun alat tersebut tidak digunakan untuk mengeluarkan semula hasil rakaman tersebut. Phonograph dicipta seiring dengan pembangunan peranti telefon pada tahun 1870an dan pada masa itulah Edison mendapat idea untuk mencetak mesej telephone di atas kertas berlapis wax manggunakan alat electromagnetics. Setelah penemuan tersebut, muncul alat perakam lain seperti Graphophone dan syarikat lain yang membuatnya.

Pada tahun 1894, Emir Berliner pencetus idea untuk mencetak suara di atas piring dan bukan silinder dengan alasan lebih mudah dihasilkan. Idea piring inilah yang berkembang menjadi cakera (disc) yang kita kenali sehingga sekarang.


Tape Recorder pertama buatan Sony

Postingan terkait: