Petua Ketika Makan Durian – Elak Panas Badan & Kembung

Durian yang telah dibelah dengan isi kuning keemasan di atas pinggan putih, berlatarbelakangkan hijau

Musim durian dah tiba! Memang menggoda bau dia, tapi ramai yang mengadu rasa panas badan, perut kembung, malah ada yang pening lepas makan. Jadi, jom amalkan beberapa petua orang lama yang masih relevan sampai hari ni.

1. Minum Air Dalam Kulit Durian

Isi air kosong dalam pangsa kulit durian (bahagian lekuk) dan minum. Ia dipercayai bantu sejukkan badan secara semula jadi.

2. Jangan Campur Dengan Minuman Berkafein

Elakkan minum kopi, teh atau air bergas semasa dan selepas makan durian. Gabungan ini boleh tingkatkan tekanan darah dan buat perut rasa tak selesa.

3. Makan Dengan Buah Mangosteen

Manggis digelar "ratu buah" dan sifatnya menyejukkan. Gabungan durian dan manggis bantu seimbangkan suhu badan.

4. Elak Makan Terlalu Banyak Sekali Hadap

Jangan tamak ya! Hadkan kepada 5–6 ulas sahaja sekali makan, terutama bagi yang ada darah tinggi atau gastrik.

5. Minum Air Kelapa Selepas Durian

Air kelapa bantu detoks dan sejukkan badan. Tapi jangan minum terlalu banyak kalau ada masalah buah pinggang.

6. Elakkan Durian Dengan Alkohol

Gabungan ni sangat bahaya – boleh sebabkan tekanan darah melonjak mendadak, dan bagi sesetengah orang boleh jadi racun!

7. Kunyah Daun Pudina

Jika terasa mual atau perut berangin selepas makan durian, kunyah daun pudina atau minum air rebusan halia.

8. Cuci Tangan Atas Kulit Durian

Lalukan air atas kulit durian dan cuci tangan anda dengan air yang dicurahkan tadi – pasti hilang bau durian!

Kesimpulan

Durian memang sedap, tapi kalau makan ikut cara – tak jadi masalah! Cuba amalkan petua-petua di atas supaya anda boleh nikmati raja buah dengan lebih sihat dan selesa.